Vijf tips om meer gedaan te krijgen

Vijf tips om meer gedaan te krijgen

Iedereen wil zijn tijd uiteraard zo goed mogelijk besteden, wat werk betreft betekent dit zoveel mogelijk gedaan krijgen. Maar meer gedaan krijgen betekent niet persé dat je meer uren moet maken. Dit artikel bevat vijf adviezen die jou kunnen helpen om meer gedaan te krijgen zonder méér te werken, simpelweg door wat slimmer te werk te gaan. Lees ook onze artikelen met 7 tips om slimmer te werken en 7 tips om efficiënter te werken.

1) Weet te disconnecten
Wanneer je het ’s avonds en het hele weekend elektronisch beschikbaar bent voor werk, heb je eigenlijk nooit vrij. Avonden en weekenden zijn om bij te komen, andere dingen te doen en je hoofd leeg te maken. Probeer ‘s avonds een uur voordat je gaat slapen je telefoon, laptop en televisie uit te schakelen en rustig een boek te lezen. Hierdoor maak je je hoofd leeg, zal je sneller in slaap weten te vallen en zal de kwaliteit van je slaap beter zijn. Door 24/7 beschikbaar te zijn voor werk is het lastig om jezelf op te laden voor de nieuwe dag of week, die hierdoor zwaarder zal zijn dan nodig waardoor je minder gedaan krijgt.

2) Ga op een informatie-dieet
Een lichaam dat te veel suiker of zout tot zich neemt functioneert niet optimaal. Hetzelfde geldt voor een geest die te veel informatie tot zich neemt, deze begint steeds minder optimaal te werken. We worden de hele dag door met informatie bestookt, van (online) advertenties tot radio en van televisie tot sociale media. Veel van deze informatie vragen we zelf op (social media bijvoorbeeld), maar andere bronnen van informatie worden ons ongevraagd voorgeschoteld (kletsende collega’s of pop-ups). Het kan je concentratie ten goede komen om het aantal bronnen van informatie te beperken en dus de hoeveelheid informatie die je dagelijks tot je neemt in te dammen.

3) Wrik jezelf los van je smartphone
Tegenwoordig nemen we de meeste informatie tot ons via onze smartphone, een fantastische uitvinding, maar het komt onze concentratie (en wat we uiteindelijk gedaan krijgen) niet altijd ten goede. Hierom is het verstandig om dagelijks een aantal blokken in te plannen waarop je niet gestoord kan worden door je telefoon. Volgens de 80/20-regel krijg je 80 procent van de dingen voor elkaar in slechts 20 procent van je tijd. Vind uit wanneer jij het meest efficiënt bent (wat is jouw 20 procent?) en plan één of meerdere blokken in waarin je niet gestoord wil worden door je smartphone.

4) Neem niet te veel hooi op je vork
Confucius zei al: ‘Hij die twee konijnen tegelijk probeert te vangen, vangt er geen’. Deze uitspraak is natuurlijk ook van toepassing op werk. Vaak zijn we met zoveel verschillende projecten bezig, dat we uiteindelijk niks voor elkaar krijgen. Maak voor jezelf lijstjes met taken die je voor de dag gedaan wil hebben. Grote projecten kunnen worden opgedeeld in grote taken, grote taken weer in kleinere taken enzovoorts.

5) Bereid de komende week voor
Door iedere zondagavond je week vooruit te plannen en doelen te stellen zal je meer gedaan krijgen. Houd het wel realistisch, het hoeven niet allemaal gigantische taken zijn. Moet je de dokter bellen? Zet het op de lijst. Wil je de ramen zemen? Zet het op de lijst. En onthoud: Begin met de vervelendste taak, vaak zijn we een dag lang niet productief omdat we een hele dag tegen een bepaalde, vervelende taak opzien.

Hopelijk heb je iets aan deze vijf tips en krijg je meer gedaan. Wat zijn jouw geheimen waarop jij meer gedaan krijgt? Deel hier je productiviteitstips!

Leave a Reply