0

Solliciteren is niet altijd even makkelijk, maar gelukkig zijn er trucjes die het proces van het vinden van een droombaan vergemakkelijken! Één daarvan is het bezitten van een ijzersterk LinkedIn-profiel, een andere is ervoor zorgen dat je curriculum vitae tip-top in orde is!

Deze acht adviezen gelden uiteraard niet voor iedereen, maar zijn vrij algemeen. Sommige van deze adviezen zal je al gebruiken of gaan misschien niet op voor de branche waarin jij werkzaam bent.

1) Wees creatief, maar gepast
Het internet staat bomvol creatieve en geestige cv’s. Dit is uiteraard heel leuk, maar bedenk wel goed of zo’n cv past bij de branche waarin jij werkzaam gaat zijn. Bent je werkzaam in een creatieve branche? Dan is een creatieve cv (zoals u in de link hierboven kunt vinden) de ideale manier om met een voorsprong ten opzichte van andere sollicitanten het sollicitatieproces in te gaan! Maar ben je op zoek naar een baan als bijvoorbeeld accountant of advocaat, dan is het wellicht minder gepast.

2) Houd het behapbaar
Waarschijnlijk heb je genoeg stof om tientallen a4-formaat vellen papier te vullen. Echter, recruiters spenderen gemiddeld 6 seconden aan jouw cv. Binnen deze 6 seconden de aandacht weten te trekken kan het verschil betekenen tussen een droombaan of niet. Zorg daarom dat jouw cv maximaal twee vellen a4 formaat papier beslaat. Wanneer je meer te melden hebt (ongetwijfeld) zet dan de URL van je LinkedIn-profiel bij jouw contactgegevens!

3) Omschrijf kort, maar krachtig
Het is het beste als je je functieomschrijving en de omschrijving van je opleidingen kort houdt. Het is een pitch (6 seconden), je wilt je toekomstige werkgever niet vervelen met paragrafen per functie, toch? Houd het beknopt, zakelijk en omschrijf de essentie van uw vorige ervaringen (Welke vaardigheden heb je daar moeten gebruiken? Wat heb je daar geleerd? Wat waren je verantwoordelijkheden?).

4) Geef het een persoonlijke randje
Even zo belangrijk als ervaringen, is de persoon achter het cv? Je kunt best iets over jouw ambities, interesses en dromen vertellen. Maar ook hier geldt: houd het concreet!

5) Licht met mate toe
Je hoeft niet voor elke functie een volledige paragraaf te schrijven, prikkel de nieuwsgierigheid van je toekomstige werkgever om meer over jou te weten te komen. Zoals bij punt drie al genoemd werd: Houd het kort, maar krachtig! Wanneer je het zelf moeilijk vindt om kort en bondig te schrijven, vraag iemand uit je omgeving die hier beter in is om jou te helpen.

6) Weinig ervaring? Begin met je opleidingen!
Vooral in het begin van je loopbaan zal het volgende probleem je niet onbekend in de oren klinken: Weinig ervaring omdat je net klaar bent met studeren, wat zet je op je cv? Vergeet dan niet dat je ook vaak in dit geval meer ervaring hebt dan je denkt (stages, bijbanen). Maar het kan in deze situatie lonen om te beginnen met je opleidingen en hierna met (eventuele) functies die u al bekleed heeft. 

7) Zorg voor een nette lay-out
Dit klinkt als een open deur, helaas is dit niet altijd het geval. Een cv met een nette opmaak doorstaat de eerste indruk, die slechts een fractie van een seconde duurt. De inhoud komt daarna pas, zorg voor deze stevige, eerste handdruk! Net als met kort en bondig schrijven geldt: Wanneer je hier niet bedreven in bent, vraag iemand anders om je te helpen. Mensen zijn bereid veel voor je te doen, je hoeft het soms simpelweg te vragen. 

 8) Voeg een professionele foto toe
Hoewel je toekomstige werkgever je ongetwijfeld gaat Googelen (houdt ook hier rekening mee!) kan je voorkomen dat ze een foto van jou ontdekken waarvan je liever niet wil dat zij deze zien. Wees hen voor door zelf een foto toe te voegen aan je cv. Zie je cv als een samenvatting van je LinkedIn-profiel. 

Wanneer je al deze punten opneemt in je CV, kan je met veel zelfvertrouwen het eerste deel van de sollicitatieprocedure ingaan.