0

5 Tips om productiever thuis te werken

In 2017 werkte 37 procent van werkende Nederlander (wel eens) vanuit huis, in 2014 was dit nog 34 procent (Bron: CBS). Deze toename is deels te verklaren door het groeiende aantal freelancers, die vaak vanuit huis werken, maar ook werknemers met een vast dienst verband werken vaker vanuit huis. Thuiswerken kan heel prettig zijn, maar het vergt wel discipline om net zo productief te zijn als op kantoor. Vooral voor mensen die bijvoorbeeld één dag in de week thuis werken, kan een dag thuis werken nog wel eens aanvoelen als een extra vrije dag. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, daarom bevat dit artikel 5 tips om minstens net zo productief thuis te werken als op kantoor!

Creëer routine en structuur

Vooral als u regelmatig vanuit huis werkt, zijn routine en structuur van cruciaal belangrijk. De truc is om thuis werken hetzelfde te benaderen als werken op kantoor, dus: Zet een wekker, neem een douche, ontbijt goed en trek normale kleding aan. Als u de hele dag in uw pyjama of vrijetijdskleding doorbrengt, zult u merken dat u een stuk minder productief bent. Daarnaast is het aan te raden om te werken in blokken, die op hun beurt weer afgewisseld worden met (korte) pauzes.

Take a break

Bij structuur horen de hierboven genoemde vaste blokken waarin u productief bent, maar ook pauzes. Net als op kantoor is het aan te raden om uw werkplek even te verlaten. Als u thuis bent kunt u een pauze mooi even gebruiken om bijvoorbeeld boodschappen te doen, de kat te aaien of de vaat te doen. Dan bent u alsnog productief én strekt u de benen even.

Richt een werkplek in

Thuis werken geeft u de vrijheid om te werken waar u wilt: In bed of onderuitgezakt op de bank zijn opties, maar niet aan te raden als u dingen gedaan wilt krijgen. Een plek speciaal ingericht voor uw werk is daarom een goed idee. Een opgeruimde plek met zo min mogelijk zaken die u af kunnen leiden van uw werk, zoals kinderen of huisdieren. Het liefste voorzien van ergonomische stoel, genoeg planten en voldoende licht.

Vergeet niet te bewegen!

Met thuis werken voorkomt u een hoop OV- of fileleed. Hartstikke fijn natuurlijk, maar u mist ook het fietstocht naar het station of het sprintje om de bus te halen. Het is niet ondenkbaar dat een dag thuiswerken betekent een dag minimale beweging. Plan dit daarom bewust in. Benut uw geplande pauze om even een blokje om te lopen, of nog beter: Gebruik een uurtje in de ochtend om een bezoekje aan de sportschool te brengen. Bent u meteen goed wakker!

Ga niet te lang door

Sommigen beschouwen een dag thuis werken als een extra vrije dag. Anderen gaan juist te lang door, dit is ook weer niet de bedoeling. Het feit dat veel mensen te lang doorwerken is te verklaren doordat u vanuit huis werkt, u hebt geen werktijden en werkt waarschijnlijk vanachter uw laptop die u in een seconde weer openklapt om nog even dat ene mailtje te beantwoorden. Daarom is een bewuste afsluiting van de werkdag belangrijk. Altijd bereikbaar zijn werkt immers werkstress in de hand wat op zijn beurt kan leiden tot een burn-out..

Wat zijn uw geheimen om thuis minstens zo productief te werken dan op kantoor? Deel het met ons!