0

De afgelopen jaren is het aantal Nederlanders dat vanuit huis werkt sterk toegenomen. Deze toename is deels te verklaren door het groeiende aantal freelancers, die vaak vanuit huis werken, maar ook werknemers met een vast dienstverband werken vaker vanuit huis. Thuiswerken kan heel prettig zijn, maar het vergt wel discipline om net zo productief te zijn als op kantoor. Vooral voor mensen die bijvoorbeeld één dag in de week thuis werken, kan een dag thuiswerken nog wel eens aanvoelen als een extra vrije dag. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, daarom bevat dit artikel tips om minstens net zo productief thuis te werken als op kantoor!

Creëer routine en structuur
Vooral als u regelmatig vanuit huis werkt, zijn routine en structuur van cruciaal belangrijk. De truc is om thuis werken hetzelfde te benaderen als werken op kantoor, dus: Zet een wekker, neem een douche, ontbijt goed en trek normale kleding aan. Als je de hele dag in je pyjama of vrijetijdskleding doorbrengt, zal je merken dat je een stuk minder productief bent. Daarnaast is het aan te raden om te werken in blokken, die op hun beurt weer afgewisseld worden met (korte) pauzes.

Neem een pauze
Bij structuur horen de hierboven genoemde vaste blokken waarin je productief bent, maar ook pauzes. Net als op kantoor is het aan te raden om je werkplek even te verlaten. Als je thuis bent kan je een pauze mooi even gebruiken om bijvoorbeeld boodschappen te doen, de kat te aaien of de vaat te doen. Dan ben je alsnog productief én strek je de benen even.

Richt een werkplek in
Thuis werken geeft je de vrijheid om te werken waar je maar wilt: In bed of onderuitgezakt op de bank zijn opties, maar niet aan te raden als je dingen gedaan wilt krijgen. Een plek speciaal ingericht voor jouw werk is daarom een goed idee. Een opgeruimde plek met zo min mogelijk zaken die je af kunnen leiden van je werk, zoals kinderen of huisdieren. Het liefste voorzien van ergonomische stoel, genoeg planten en voldoende licht.

Vergeet niet te bewegen!
Met thuiswerken voorkom je een hoop OV- of fileleed. Hartstikke fijn natuurlijk, maar je mist ook de fietstocht naar het station of het sprintje om de bus te halen. Het is niet ondenkbaar dat een dag thuiswerken betekent een dag minimale beweging. Plan dit daarom bewust in. Benut je geplande pauze om even een blokje om te lopen, of nog beter: Gebruik een uurtje in de ochtend om een bezoekje aan de sportschool te brengen. Ben je meteen goed wakker!

Ga niet te lang door
Sommigen beschouwen een dag thuis werken als een extra vrije dag. Anderen gaan juist te lang door, dit is ook weer niet de bedoeling. Het feit dat veel mensen te lang doorwerken is te verklaren doordat je vanuit huis werkt. Je hebt geen werktijden en werkt waarschijnlijk vanachter de laptop die je in een seconde weer openklapt om nog even dat ene mailtje te beantwoorden. Daarom is een bewuste afsluiting van de werkdag belangrijk. Altijd bereikbaar zijn werkt immers werkstress in de hand wat op zijn beurt kan leiden tot een burn-out.

Met deze tips kan jij ook thuiswerken zonder dat dit ten koste gaat van de hoeveelheid werk die je moet verrichten.

Leave a Reply