8 tips voor een optimaal Curriculum Vitae

8 tips voor een optimaal Curriculum Vitae

Solliciteren is niet altijd even makkelijk, maar gelukkig zijn er trucjes die het proces van het vinden van een droombaan vergemakkelijken! Eén daarvan is het bezitten van een ijzersterk LinkedIn-profiel, een andere is ervoor zorgen dat je curriculum vitae tip-top in orde is!

Deze acht adviezen gelden uiteraard niet voor iedereen, maar zijn vrij algemeen. Sommige van deze adviezen zult u al gebruiken of gaan misschien niet op voor de branche waarin u werkzaam bent.

1) Wees creatief, maar gepast
Het internet staat bomvol creatieve en geestige cv’s. Dit is uiteraard heel leuk, maar bedenk wel goed of zo’n cv past bij de branche waarin u werkzaam gaat zijn. Bent u werkzaam in een creatieve branche? Dan is een creatieve cv (zoals u in de link hierboven kunt vinden) de ideale manier om met een voorsprong ten opzichte van andere sollicitanten het sollicitatieproces in te gaan! Maar bent u op zoek naar een baan als bijvoorbeeld accountant of advocaat, dan is het wellicht minder gepast.

2) Houd het behapbaar
Waarschijnlijk heeft u genoeg stof om tientallen a4-formaat vellen papier te vullen. Echter, recruiters spenderen gemiddeld 6 seconden aan uw cv. Binnen deze 6 seconden de aandacht weten te trekken kan het verschil betekenen tussen een droombaan of niet. Zorg daarom dat uw cv maximaal twee vellen a4 formaat papier beslaat. Wanner u meer te melden heeft (ongetwijfeld) zet u dan de URL van uw LinkedIn-profiel bij uw contactgegevens!

3) Omschrijf kort, maar krachtig
Ik raad u aan uw functieomschrijving en de omschrijving van uw opleidingen kort te houden. Het is een pitch (6 seconden?), u wilt uw toekomstige werkgever niet vervelen met paragrafen per functie, toch? Houd het beknopt, zakelijk en omschrijf de essentie van uw vorige ervaringen (Welke vaardigheden heeft u daar moeten gebruiken? Wat heeft u daar geleerd? Wat waren uw verantwoordelijkheden?).

4) Geef het een persoonlijke randje
Even zo belangrijk als ervaringen, is de persoon achter het cv. U kunt best iets over uw ambities, interesses en dromen vertellen. Maar ook hier geldt: houdt het concreet!

5) Licht met mate toe
Door niet bij elke functie die u bekleedt heeft een volledige paragraaf te schrijven, prikkelt u de nieuwsgierigheid van uw toekomstige werkgever om meer over u te weten te komen. Zoals bij punt 3 al genoemd werd: Houd het kort, maar krachtig! Wanneer u het zelf moeilijk vindt om kort en bondig te schrijven, vraag iemand uit uw omgeving die hier bedrevener is dan u.

6) Weinig ervaring? Begin met uw opleidingen!
Vooral in het begin van uw loopbaan zal het volgende probleem u niet onbekend in de oren klinken: Weinig ervaring omdat u net klaar bent met studeren, wat zet je op je cv? Vergeet niet dat u ook vaak in dit geval al meer ervaring heeft dan u denkt (Stages, bijbanen). Maar het kan in deze situatie lonen om te beginnen met uw opleidingen en hierna met (eventuele) functies die u al bekleed heeft.

7) Zorg voor een nette lay-out
Dit klinkt als een open deur, helaas is dit niet altijd het geval. Een cv met een nette opmaak doorstaat de eerste indruk, die slechts een fractie van een seconde duurt. De inhoud komt daarna pas, zorg voor deze stevige, eerste handdruk! Net als met kort en bondig schrijven geldt: Wanneer u hier niet bedreven in bent, vraag iemand anders. Mensen zijn bereid veel voor u te doen, u hoeft het soms simpelweg te vragen.

8) Voeg een professionele foto toe
Hoewel uw toekomstige werkgever u ongetwijfeld gaat Googelen (houdt ook hier rekening mee!) kunt u voorkomen dat ze een foto van u ontdekken waarvan u liever niet wilt dat ze deze zien. Wees hen voor door zelf een foto toe te voegen aan uw cv. Zie uw cv als een samenvatting van uw LinkedIn-profiel.

Heeft u wellicht nog tips die ik vergeten ben te vermelden? Laat ze achter in een reactie, ik ben erg benieuwd naar wat uw cv uniek maakt!

Leave a Reply